13. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA INTERNISTIČKU ONKOLOGIJU HLZ-a

14.-17. listopada 2021., Amadria Park Šibenik

ZAKLJUČAK KONGRESA

Na samom početku sestrinskog dijela liječničkog kongresa, predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestra i tehničara, ta glavna sestra Klinike za onkologiju, KBC-a Zagreb, Miličević Jasminka, poželjela je svima dobrodošlicu, te ukratko predstavila program predavanja.

Program su otvorile Novak Marica i Miličević Jasminka (KBC ZAGREB) sa temom “Kvaliteta života onkološkog bolesnika tijekom aktivnog kemoterapijskog liječenja” gdje su prikazale provedeno istraživanje na Klinici za onkologiju.

Rezultati su pokazali da je onkološkim bolesnicima kvaliteta života smanjena u gotovo svim životnim aspektima.

Zatim su Zubatović Đurđenac Iva i Kralj-Škoc Vesna (KBC ZAGREB) predstavile vlastita iskustva u radu sa Ipilimumabom kod bolesnika sa karcinomom bubrega.

Kolega Kopić Boris sa kolegicama Dembić Marinom i Kliman Sanjom (OB PULA) prikazao je rad onkološkog savjetovališta u OB Pula. Kolege su sve prisutne vrlo ugodno iznenadili načinom funkcioniranja njihovog savjetovališta u koje je uloženo puno truda i volje, te naravno podrške njihovih liječnika.

Savjetovalište onkološkim bolesnicima je nešto što bi se trebalo oformiti u svakoj ustanovi koja radi sa onkološkim pacijentima, te se nadamo da će u skorije vrijeme do toga i doći.

Palijativnu skrb-općenito nam je predstavila Čop Iva u suradnji sa Perković Anamariom, Ormanec Tanjom, Jonjić Danijelom i Žderić Ines (KBC ZAGREB).

Sljedeća tema programa je bila “Fizioterapija bolesnika nakon kirurškog liječenja osteo i hondrosarkoma” koju nam je predstavila fizioterapeutkinja Horvat Marija (KBC ZAGREB). Kao što su u tretiranju i liječenju onkoloških bolesnika bitni liječnici i medicinske sestre, jednaku ulogu imaju i fizioterapeuti uz ostalo medicinsko osoblje.

Anksioznost i depresivnost u bolesnica sa karcinomom dojke nam je predstavila Poljak Ivona, psihologinja (KBC ZAGREB). Kako su anksioznost i depresija sve više prisutne u našem društvu, neizostavno je o tome razgovarati, te prepoznati znakove. Psihologinja sam je to prikazala uz svakodnevni rad bas sa takvim bolesnicima. Njeni savjeti i znanja, koja su predstavljena, vrlo su važni za rad sa onkološkim bolesnicima.

Na kraju su kolegice Karabatić Sandra i Šajnić Andreja (KBC ZAGREB) prikazale kako je učinkovita komunikacija ključan aspekt u multidisciplinarnom pristupu onkološkom bolesniku. Neverbalna komunikacija čini 60% čitave komunikacije, zato sami pristup bolesniku bez izgovorene ijedne riječi, već stvara 1.dojam ili određenu percepciju. Zato svi sudionici tima moraju imati potrebne komunikacijske vještine kako bi skrb i briga oko bolesnika bila odgovarajuća.

Svi sudionici programa su na kraju sudjelovali u raspravi o važnosti svake prikazane teme. Podsjetili se zašto su ovakve edukacije vrlo važne u daljnoj brizi i skrbi oko onkoloških bolesnika. Predsjednica Društva se zahvalila svim izlagačima i slušateljima na sudjelovanju, te su vjerujemo svi otišli sa pozitivnim dojmovima.


Želimo se posebno zahvaliti predstojniku Klinike za onkologiju, KBC-a Zagreb i predsjedniku Hrvatskog društva za internističku onkologiju, prof.dr.sc. Stjepku Pleštini, dr.med., na ukazanom povjerenju i pozivu za sudjelovanje na Kongresu.

Perković Anamaria, prvostupnica sestrinstva, Klinika za onkologiju, KBC Zagreb