1. kongres HDOMST-a, KNJIGA SAŽETKA

Poštovane kolegice, kolege, suradnici i sudionici,


žalosna sam što se na 1. Kongresu onkoloških medicinskih sestara i tehničara zbog epidemioloških mjera nismo mogli družiti uživo, no zadovoljstvo mi je što smo napravili i ovaj korak u vremenu kada se to pokazalo kao imperativ te progovorili o problemima s kojima se naša struka susreće, razmijenili iskustva, upoznali prakse u drugim zdravstvenim ustanovama i naposlijetku, družili se barem u ovom online obliku.


Pandemija koronavirusa uvelike je utjecala i na sustav skrbi onkoloških bolesnika, time i zdravstvenih i svih drugih djelatnika koji rade s onkološkim bolesnicima.

Pandemija je podcrtala i probleme s kojima kao multidisciplinarna struka susrećemo u svom radu i inače.

Upravo zato, ovaj Kongres, prilika je da razmijenimo svoja iskustva, prakse, probleme i znanja kako bismo u budućnosti mogli sustavno raditi na poboljšanju uvjeta za sve. Naravno, Kongres nije osmišljen samo kako bi analizirao situaciju prije i za vrijeme pandemije, nego prvenstveno kako bi nam bila prezentirana i sva nova dostignuća i znanstvena saznanja na području onkologije.


U ovoj prvoj godini održavanja ovog Kongresa uspjeli smo predstaviti vam niz predavanja i prikaza postera. Sažeci tih predavanja i postera nalaze se u Knjizi sažetaka koja je pred vama.

Iskreno se nadam kako će mnoga od ovih predavanja i prikaza postera biti objavljeni i kao radovi u priznatim medicinskim i stručnim časopisima. Kvaliteta kojom ti radovi i izlaganja odišu, zaista nam daju jači poticaj da dogodine ovaj naš Kongres učinimo još boljim i većim.

Iznimno nam je drago što su predavači ljudi čija su imena priznata i cijenjena u svijetu onkologije i što su svojim prisustvom učinili da naš Kongres dobije na važnosti. Drago nam je i što su s nama naši partneri iz farmaceutske industrije kako bismo dobili uvid u najnovija dostignuća i najnovije lijekove koje nam stavljaju na raspolaganje.


Iako smo se svi mi kroz svo ovo vrijeme konstantno usavršavali i educirali u sklopu različitih simpozija, predavanja i edukacija, sretni smo što smo napravili ovaj samostalni korak i organizirali 1. Kongres kao Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara.


Nadam se kako je ovaj Kongres ispunio vaša očekivanja.


Hvala vam, kolegice i kolege, suradnici i svi vi koji ste podržali i sudjelovali na ovom Kongresu na svesrdnoj podršci i razumijevanju pri organizaciji ovakvog Kongresa u ovom “novom normalnom”.


Predsjednica
Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara,
Jasminka Miličević, dipl.med.techn