“TO NISU SAMO ŽENSKE STVARI”

Javna tribina udruge SVE ZA NJU uoči Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika

02.05.2022., 11-12h, Perkovčeva 2, Zagreb

Od raka jajnika i jajovoda godišnje oboli 485 žena, što je 4% od svih novooboljelih karcinoma u žena. Gotovo 73% njih umire (352). Simptomi karcinoma su vrlo nespecifični, stoga više od 60% žena ni ne pomisli da bi se moglo raditi o istome.

Voditeljica gđa. Ana Kruhak je pozdravila sve prisutne, Grad Zagreb kao glavnog pokrovitelja, te sva društva i udruge koji su pružili podršku u održavanju tribine, među kojima je i naše, Hrvatsko društvo onkoloških sestara i tehničara.

Tribinu je otvorila predstavnica bolesnica Zrinka Ulovec, koja je od raka jajnika obolila 2014., završila s aktivnim onkološkim liječenjem 2015., a nakon 7 godina se dogodio recidiv i trenutno je u ponovnoj bitci sa tom opakom bolešću.

Ispred Grada Zagreba i gradonačelnika Tomislava Tomaševića, prisutnima se obratila zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr.sc. Mirela Šentija Knežević, a nakon nje i posebna savjetnica ministra zdravstva, prim.Vera Katalinić-Janković, dr.med.

O prevenciji i otkrivanju, te liječenju raka jajnika na samoj tribini govorile su: mr.sc. Renata Obrad Sabljak, dr.med. (DZ Zagreb-Zapad, ginekolog), prim.mr.sc. Višnja Matković, dr.med. (KBC Zagreb-Petrova, Zavod za ginekološku onkologiju), Vesna Potočki – Rukavina, dr.med. (DZ Zagreb-Jug, opća medicina), gđa. Ljiljana Vukota (psiholog), te gđa. Zrinka Ulovec.

Kao ‘prva linija obrane’ nalaze se liječnici obiteljske medicine kao što je dr. Potočki-Rukavina. Oni su prvi kojima se bolesnice obrate kada osjete bilo kakve tegobe, a kako oni prate par generacija unazad, imaju uvid u pozitivnu obiteljsku anamnezu na karcinome u obitelji, pa samim time mogu te bolesnice uputiti na adekvatnu daljnju obradu.

Dr. Obrad Sabljak navela je kako PAPA test nije dovoljan za otkrivanje raka jajnika, te kako je sam karcinom najčešće otkriven u kasnoj fazi zbog svojih nespecifičnih simptoma (nadutost, bol u donjem dijelu abdomena, pritisak, mučnina, opstipacija, smetnje u mokrenju, brza sitost, te slab apetit), a kako se rak najčešće pojavljuje u dobi od 55 do 75 godina, žene te dobi smatraju da više nije potrebno ići ginekologu na redovne godišnje preglede, što naravno nije slučaj.

Zrinka Ulovec nam je ukratko objasnila svoj put liječenja, od postavljanja dijagnoze, kemoterapijskog liječenja, te operacije. Navela je kako je ona išla na redovne ginekološke preglede, ali svejedno nije mogla izbjeći susret sa takvom dijagnozom. Nakon 7 godina karcinom se vratio, borba je ovaj put malo teža, te je pozvala sve žene da idu na redovne preglede.

Prim. Matković nam je istaknula važnost multidisciplinarnog tima u liječenju raka jajnika, te nam ukratko objasnila postupak liječenja kod takvih bolesnica. Spomenula je kako rak jajnika ima visoku stopu smrtnosti upravo zbog njegove agresivnosti i kasnog otkrivanja.

Na kraju nam se obratila gđa. Ljiljana Vukota, psihologinja iz udruge Sve za nju. Istaknula je kako bolesnice ističu veliku važnost psihoterapeuta i javnozdravstvenih akcija i kampanja, kako bi se osjetile da nisu same, da su dio društva i zajednice, i da nisu zaboravljene. Navela je kako bolest žene nije samo ženin problem, nego cijele obitelji i društva, pa stoga i kampanja ima takav naziv. Pozvala je sve 04. Lipnja u 10h na utrku na Bundeku povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika. Skreće se pozornost na važnost brige o ženskom, reproduktivnom zdravlju, prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.

Anamaria Perković, bacc.med.techn.