MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA 12. svibanj 2022.

Medicinske sestre i tehničari diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

,
Na Trgu Bana Josipa Jelačića od 09 do 13 sati, Međunarodni dan sestrinstva obilježile su mnoge Udruge i Društva medicinskih sestara, pa je tako ispred Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva bila većina Društava, te naravno naše Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara.


Ispred Društva bila je predsjednica Jasminka Miličević, dipl.med.techn., te Marin Popović, med.techn. i Anamaria Perković, bacc.med.techn. koji su poučavali građane o važnosti prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti.


Nakon toga uslijedila je proslava Međunarodnog dana sestrinstva na KBC-u Zagreb, gdje je glavna sestra Ana Ljubas, mag.med.techn. u sklopu programa dijelila nagrade za “Sestru godine”, a među njima su bile i 2 članice našeg društva: Andreja Soldo, bacc.med.techn. i Vesna Kralj-Škoc, dipl.med.techn. Ovim putem im čestitamo i zahvaljujemo se na trudu i požrtvovnosti!


Naposljetku NAŠEG dana, Hrvatska komora medicinskih sestara održala je kratki svečani program u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu, s početkom u 16 sati. Program je otvorio sestrinski zbor Lucerna iz OB “Tomislav Bardek” iz Koprivnice sa izvedbom himne RH. Nakon njih je uslijedio govor predsjednika HKMS, Maria Gazića, mag.med.techn. Istaknuo je kako je ovogodišnji slogan Međunarodnog dana sestrinstva “Snaga je u zajedništvu”, jer samo zajedno možemo postići velike stvari u sestrinstvu.


Svečanom obilježavanju nam se pridružio i ministar zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš, dr.med., te naglasio kako će raditi na tome da se medicinskim sestrama i tehničarima u cijeloj RH prizna školovanje i daljnje usavršavanje, te se zahvalio svima na velikom trudu i radu, a posebno svojoj posebnoj pomoćnici za sestrinstvo Snježani Krpeti, mag.med.techn., koja je istaknula kako medicinske sestre i tehničari čine većinu u hrvatskom zdravstvu, te kako liječnici i medicinske sestre čine tim koji bi trebao raditi složno i efikasno u korist naših bolesnika.


Sa par riječi nam se obratila i predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak, bacc.med.techn., koja je obratila pozornost na školovanje medicinskih sestara i tehničara u RH, a da nakon završetka, ovdje ostanu i raditi.


Ispred Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, u ime predsjednika dr.sc. Adriana Friganovića, dipl.med.techn., bila je predsjednica udruge Hrvatskog društva umirovljenih medicinskih sestara Jelica Stipaničev Mustapić, dodavši kako jednom kada postanete medicinska sestra, to ste zauvijek, a Hrvatsku liječničku komoru predstavio je dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med., navodeći da je važnost uloge medicinskih sestara i tehničara neupitna i ogromna, te da su okosnice zdravstvenog sustava.


U pauzama između govora zbor Lucerna je zabavljao i opuštao sve prisutne, te smo stvarno uživali u njihovom nastupu.
Prošla je još jedna godina obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, sa bogatim programima tokom čitavog dana. Jedino što možemo poručiti kolegama i kolegicama je da nastave sa tako plemenitim i humanim radom, te da se drže zajedno, jer SNAGA JE U ZAJEDNIŠTVU!

Anamaria Perković, bacc.med.techn.