“ZAJEDNO KROZ ŽIVOT” HOD ZA OBOLJELE OD SARKOMA

“ZAJEDNO KROZ ŽIVOT”
HOD ZA OBOLJELE OD SARKOMA

  1. Travanj 2022., Bundek, Zagreb

Sarkomi su maligni tumori koji nastaju iz stanica vezivnog i koštanog tkiva, a najčešći su sarkomi ekstremiteta, te je tako simbolično organizirana akcija u kojoj zajedno hodamo za NJIH, naše bolesnike.


Organizator hoda je KBC Zagreb u suradnji sa Hrvatskim društvom onkoloških medicinskih sestara i tehničara, Hrvatskim društvom internističke onkologije, te udrugama Pink life i Sve za nju, uz podršku Grada Zagreba.


Prije samog početka Luka Simetić, dr.med., koji se međuostalim bavi liječenjem sarkoma, pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na odazivu u svoje osobno i u ime svih organizatora. Ukratko je objasnio što su sarkomi, kolika je njihova učestalost, koja nije velika (40 odraslih, 80 djece), ali ništa manje važna i opasna. Pozvao je na otvaranje udruge za oboljele od sarkoma i naveo kako se u RH manje od 10 onkologa bavi liječenjem sarkoma u odraslih osoba, a svega njih 5 u pedijatriji. Posvetio je ovu akciju svim našim bolesnicima koji se trenutno bore sa ovom okrutnom bolešću, a osobito onima koji su tu bitku izgubili, te istaknuo da nikada neće biti zaboravljeni.


Nakon njega riječ je imala glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb, Ana Ljubas mag.med.techn., koja je navela da će djelatnici KBC-a volontirati putem udruga, te izvan svoga radnog vremena biti dostupni bolesnicima.
Zatim se prisutnima obratila posebna savjetnica za sestrinstvo ministra zdravstva Vilija Beroša; Snježana Krpeta, mag.med.techn., koja je navela da je 22 godine bila pedijatrijska onkološka medicinska sestra u Splitu. Pozdravila je prisutne u ime ministra Beroša, te kako akcija ima njegovu punu podršku.


Potom je gđa. Jasna Tucak, ispred ureda Grada Zagreba, zahvalila svima koji su se odazvali ovoj akciji u svoje i u ime gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Spomenila je kako je i privatno vezana za akciju, te se zahvalila dr. Simetiću i svim onkološkim sestrama na požrtvovnosti i divnom radu sa bolesnicima.


Na samom kraju govora i prije početka Hoda nam se obratila psihologica Ljiljana Vukota ispred udruge Sve za nju. Napomenula je jednaku važnost okupljanja u ovakvim akcija bez obzira na broj oboljelih, te da je na kraju dana bitno da svi ti bolesnici osjete podršku i zajedništvo cijeloga društva.


Trasa hoda je iznosila 1600 m, te su svi prisutni vrlo lako stigli od starta do cilja.
Želimo se posebno zahvaliti svim organizatorima i prisutnima koji su se odazvali i izdvojili svoje slobodno vrijeme za sudjelovanje u ovoj akciji.

Anamaria Perković, bacc.med.techn.