Svjetski dan palijativne i hospicijske skrbi obilježava se svake godine u mjesecu listopadu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1990. godine proglasila je drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi. 

Svakodnevni rad s bolesnicima koji imaju potrebu za palijativnom skrbi dovodi nas do raznih izazova. Ulaskom u skrb za bolesnika svjesni smo koji nas ishod očekuje, a to je smrt o kojoj se u našem društvu najmanje razgovara i smatra se tabu temom.

Kako bolesnicima pružiti maksimalnu skrb i dostojanstvenu smrt? Dostojanstvo se bazira na samosvijesti i poštivanju donošenja bolesnikovih odluka. Svaka osoba individua je za sebe, kako bolesnik i njegova obitelja tako i mi kao zdravstveni profesionalci. Mnogo je tu faktora koji utječu na donošenje odluka u svakodnevnom radu, ali također izazova i dilema. Osnova Etike sestrinstva u zdravstvu daje nam realne okvire u donošenju teških odluka za vrijeme skrbi za naše bolesnike, a započinje od postavljanja dijagnoze teške neizlječive bolesti, priopćavanja loših vijesti, planiranja daljnje skrbi, rehospitaliacije i mnogim drugim faktorima.

Dostupna palijativna skrb zakonska je obveza prema konvencijama Ujedinjenih naroda te se svi zajednički moramo zalagati za prihvaćanje palijativne skrbi kao ljudskog prava koje proističe iz prava čovjeka na dostupnost najvišeg mogućeg standarda fizičkog i mentalnog zdravlja. Palijativna skrb afirmira život, a umiranje smatra prirodnim procesom; smrt se ne ubrzava niti se odgađa. Cilj palijativne skrbi je očuvanje najbolje kvalitete života do smrti. Magična okna posla kojim se bavimo unose nas u paralelne svjetove koji preoblikuju naše međusobne odnose, ali nas i samim time čine “boljim osobama”.

Veliku ulogu u palijativnoj skrbi imaju medicinske sestre te su one preuzeleulogu koordinatora sustava palijativne skrbi u sustavu skrbi za bolesnika. U toj ulozi zadaća medicinskih sestara je koordinacija i povezivanje svih dionika iz zdravstvene, socijalne i duhovne skrbi kao i službe specijalističke palijativne skrbi, predstavnike institucija i organizacija te lokalne samouprave, ustanove za edukaciju i neprofitne organizacije.

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine u mjesecu listopadu objavi poruku, a ona ove godine glasi ovako: „Healting hearts and communities“ (Iscijeliti srca i zajednicu). Iskustvo tuge i potreba za iscjeljenjem ujedinjuje ljude širom svijeta.

Marinić Ružica, magistra sestrinstva Koordinator za palijativnu skrb