Proslava Europskog dana onkološkog sestrinstva (ECND22)

U Zagrebu, 18.-tog svibnja 2022.

Obilježavanje Europskog dana onkološkog sestrinstva održava se svake godine na isti datum – 18.-tog svibnja. Iznimno je važan dan za proslavu kojim se odaje priznanje i čast onkološkim medicinskim sestrama i tehničarima. Onkološke medicinske sestre važan su dio multidisciplinarnog tima te vrlo specijalizirane uz ono što rade jer je onkologija zaista jedna posebna „grana“ sestrinstva gdje medicinska sestra mora biti usko specijalizirana u svom svakodnevnom poslu.


O toj temi pobliže se raspravljalo 18.-tog svibnja na Okruglom stolu sa izaslanicima (Odborom) Europskog Onkološkog Društva koje nas je posjetilo prvi puta u Hrvatskoj kako bi nas uvelo u proces specijalizacije onkoloških sestara te dalo primjere iz svakodnevne prakse potkrijepljene kurikulumima na Europskoj razini.


Kao prilično ˝mlado˝ Društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj, već neko vrijeme raspravljamo i planiramo kako unaprijediti specijalizirano obrazovanje onkoloških sestara u Hrvatskoj, organizirajući različite događaje, mogućnosti edukacije i zagovarajući nastavni plan i program za onkološke medicinske sestre. Veliki trud, vrijeme i strast uloženi su u sastanke tijekom organizacije događaja. Zahvale cijelom timu koji je vrijedno radio na organizaciji kako bi bili sigurni da niti jedan od detalja ne bi bio propušten.


Okrugli stol sa izaslanicima Hrvatske Vlade na temu: „Izazovi u onkološkoj sestrinskoj skrbi tijekom i nakon pandemije“. Sudionici okruglog stola bili su predsjednici i Odbor EONS-a, Predstavnica ispred Ministarstva zdravstva – savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta,mag.med.techn., predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju, predsjednik Hrvatske Komore medicinskih sestara i tehničara, Mario Gazić, meg.med.techn., prodekanica za nastavu i studente na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu dr.sc.Snježana Čukljek, prof, predsjednica udruge Jedra, Sandra Karabatić, mag.med.techn., predsjednica za sestrinstvo u European Respiratory Society,Andreja Šajnić,,meg.med.techn., predsjednik Hrvatskog Nacionalnog saveza sestrinstva, dopredsjednica KroMreže, Vesna Družinić, mag.med.techn. te predsjednica HDOMST, Jasminka Miličević,dipl.med.techn. i Upravni Odbor Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara, gdje su zastupljene glavne medicinske sestre svih Hrvatskih onkoloških sestrinskih odjela u zemlji, s ciljem organizacije specijalizacije onkološkog sestrinstva u Hrvatskoj.

Predsjednica HDOMST, Jasminka Miličević, svima je zaželjela toplu dobrodošlicu i zahvalu, nakon toga slijedilo je predstavljanje članova te diskusija o onkološkom sestrinstvu u Hrvatskoj, koja je tekla vrlo dobro i u vrlo pozitivnom smjeru, uz podršku svih predstavnika i sudionika Okruglog stola. Također, povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Stella Kyriakides dala je vrlo važnu poruku medicinskim sestrama o proslavljanju tako važnog dana.

Predstavnici Vlade odmah su potvrdili da će nas podržati specijalizaciju onkološkog sestrinstva u Hrvatskoj na bilo koji način kako bismo krenuli naprijed prema priznanju. Nevjerojatan ishod, ogromna podrška, na licu mjesta. 32 osobe sjedile su za Okruglim stolom i raspravljale, 32 osobe složile su se oko ishoda edukacije onkoloških sestara. Suradnja je najavljena te započet put k bliskoj budućnosti specijaliziranih onkoloških medicinskih sestara i tehničara.
Ogromno HVALA svim predstavnicima i svim sudionicima, uživo i online. Hvala vam što ste uložili vrijeme, trud, strast i ljubav. Proslavili smo Europski dan onkološkog sestrinstva. Bila je prava čast i prilika biti domaćin ovako važnog događaja. Hvala vam što ste napravili povijest za sve buduće onkološke medicinske sestre i tehničare.

Izvještaj sastavila: Nikolina Dodlek, mag.med.techn.