Izvještaj sa tečaja „Principi liječenja karcinomske boli kod palijativnog bolesnika“

30.01.2024. članovi HDOMST-a sudjelovali su na tečaju pod nazivom “Principi liječenja karcinomske boli kod palijativnog bolesnika” koju je organizirala udruga “Tomislav Halapir” za kontinuiranu edukaciju, profesionalni razvoj i usavršavanjena području anesteziologije, reanimatologije, intenzivnog liječenja i liječenja boli u Republici Hrvatskoj.

Tečaj je održan u KBC Sestre Milosrdnice na Zavodu za anesteziju s početkom u 8h ujutro. Nakon registracije, proveden je inicijalni test provjere znanja te je uvodnu riječ održala doc. Fumić Dunkić. Prvo predavanje “Osnovni postulati u liječenju karcinomske boli” prikazali su istoimene osnove analgezije u onkologiji, slijedilo je predavanje “Izbor analgetika i način doziranja” te “Liječenje boli u kostima” na kojemu je objašnjena kompleksnost liječenja boli kod koštanih metastaza, etiologija i patofiziologija. “Primjena analgetika kod mučnine i povraćanja te kronične opstrukcije crijeva” bilo je 4. predavanje tečaja koje nam je detaljnije prikazalo primjenu analgezije u kombinaciji s antiemeticima kod GI tegoba. Nadalje, “Primjena ne-opioidnih analgetika u liječenju karcinomske boli” i “Edukacija bolesnika o načinu primjene analgetske terapije” bila su dva zadnja predavanja, a potom su slijedile praktične vježbe.

Vježbe su održane po grupama sljedećim redoslijedom; “Primjena elastomeričkih pumpi u kućnim uvjetima, punjenje elastomeričke pumpe”, “Konverzija opioida prema ekvianalgetskoj ljestvici”, “Postavljanja subkutanog katetera” te “Zbrinjavanje epiduralne i spinalne pumpe”. Tečaj je završio u 17h evaluacijskim testom znanja, raspravom i zaključcima te anketom.

Na tečaju su sudjelovali Ivana Kukec, dr.med., Maja Uroić, mag.med.techn., Marin Popović, bacc.med.techn., Meri Čavlek, bacc.med.techn., i Maja Sever, med.techn.

Liječenje maligne boli kod palijativnih pacijenata zahtjeva multidisciplinarni i multimodalni pristup kako bi se bol adekvatno kupirala, što nam je i ovaj tečaj prikazao kroz brojna korisna predavanja i praktične vježbe.

Izvještaj sastavio: Marin Popović