Izvješće s 15. kongresa Hrvatskog društva za internističku onkologiju

U Splitu 09.-12. studenog 2023. održao se međunarodni onkološki kongres u kongresnoj dvorani Radisson Blu hotelau Splitu. Sudionicima je dobrodošlicu poželio predsjednik HDIO -a, prof. dr. sc. Stjepko Pleština.

Kongres je otvoren uvodnim predavanjem: Epidemiologija raka u Hrvatskoj – gdje smo i kuda idemo?, zatim su slijedila predavanja na temu: novosti i kontroverze u liječenju bolesnika s karcinomom (dojki, pluća, probavnih organa…), potporno i palijativno liječenje, mogućnosti i značaj genetskog profiliranja tumora, novosti s ASCO i ESMO 2023., gdje smo s reformom zdravstva i Nacionalnom strategijom borbe protiv raka i što smo do sada implementirali od “Akcijskog plana”.

Hrvatsko društvo za internističku onkologiju je u sklopu programa  uvrstiloSekciju za pacijente pod nazivom “Partnerstvo za bolje ishode liječenja” koja se održala uživo u subotu 11. studenoga 2023. Za sekciju je tada registrirano preko 90 pacijenata pojedinaca, članova i predstavnika udruga. Na kongresu su pasivno sudjelovali članovi Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara s predsjednicom Jasminkom Miličević, mag.med.tehn.Medicinske sestre i tehničari su isto tako važna karika u zbrinjavanju onkoloških bolesnika i ravnopravni članovi multidisciplinarnog tima. Kongres je protekao u ugodnoj atmosferi, razmjenila su se iskustva, novosti i dileme, pitanja i odgovori u onkologiji, a sve ucilju poboljšana ishoda liječenja naših bolesnika.

Izvješće sastavila: Antonija Smolić, mag. med. techn.