SVEOBUHVATNA ZDRAVSTVENA SKRB OBOLJELIH OD RAKA PLUĆA, 07. prosinca 2021., zaključci sa tečaja

Javno-zdravstvena kampanja – Govorimo o raku pluća „NE BRINI“

Tečaj 2. kategorije pod nazivom 

SVEOBUHVATNA ZDRAVSTVENA SKRB OBOLJELIH OD RAKA PLUĆA

07. prosinca 2021.g.

Zaključci sa tečaja

Tačaj «SVEOBUHVATNA ZDRAVSTVENA SKRB OBOLJELIH OD RAKA PLUĆA» održan je u sklopu kampanje NE BRINI, ali zbog epidemiološke situacije ove godine  u  hibridnom modelu.

U povodu Svjetskog dan zdravlja pluća, koji se svake godine obilježava 25. rujna, Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra, Hrvatska kuća disanja i Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara pod pokroviteljstvom grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ te Ministarstva zdravstva RH predstavile su  sveobuhvatnu javno-zdravstvenu kampanju „Ne brini“ i novu digitalnu komunikacijsku platformu www.govorimoorakupluca.com s ciljem podizanja svijesti o vodećem javnozdravstvenom problemu – važnosti informiranja pacijenata oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća, te podizanja zdravstvene pismenosti oboljelih i njihovih obitelji. 

Kampanja je simbolično započela postavljanjem instalacije u formi labirinta kako bi se simbolično prikazalo stanje pacijenta na putu od sumnje do dijagnoze, pa kroz dugačak i zahtjevan put liječenja raka pluća. Kroz labirint su prolaznici imali priliku ući i tražiti izlaz, s uputama i bez, pri čemu  se mjerilo vrijeme izlaska iz labirinta. Cilj je bio pokazati da bez jasnih uputa i odgovora stručnjaka vrijeme liječenja pacijentima može izgledati poput nasumičnog traženja izlaza iz najkompliciranijeg labirinta. 

Održan je i panel sa stručnjacima iz područja prevencije, dijagnoze, liječenja raka pluća i drugih bolesti pluća, te prehrani i tjelesnoj aktivnosti te je predstavljena digitalna komunikacijska platforma  www.govorimoorakupluca.com koja služi kao središnje mjesto informiranja za oboljele, članove njihovih obitelji i zainteresiranu javnost. 

Kampanja „Ne brini“, kao i platforma www.govorimoorakupluca.com, predstavljaju potpuno novi integrirani pristup u informiranju pacijenata o dijagnostici, liječenju, očekivanim nuspojavama, stilu života s rakom pluća i drugih plućnih bolesti, prehrani, fizičkim i radnim aktivnostima te programu podrške tijekom liječenja. 

Projekt je osmišljen kao odgovor na potrebe pacijenata i stručne javnosti da na jednom mjestu imaju jednostavan i lako dostupan pristup provjerenim i konkretnim informacijama. Informiranje i edukaciju oboljelih, te članova njihovih obitelji provode informirani i motivirani timovi zdravstvenih profesionalaca.

Eksperti iz područja onkologije pluća kroz dva panela i 9 predavanja govorili su o raku pluća. Prvim panelom na kojem su sudjelovali Sandra Karabatić, mag.med.techn, Prof.dr.sc. Suzana Kukulj, dr.sc. Sonja Badovinac, Prof.dr.sc. Zlata Ožvačić Adžić, Anita Breški, mag.med.lab.diag. Tanja Zovko, mag.med.techn. podsjetili smo se na epidemiološke pokazatelje raka pluća u RH, preko rizičnih čimbenika za nastanak raka, te važnosti dobre suradnje s obiteljskom medicinom koja ima glavnu ulogu u motiviranju i probiru rizične skupine u populaciju te upućivanje na rani probir raka pluć.  Koji je u RH na nacionalnoj razini dostupan od listopada 2020. godine. Progovorili su o dijagnostičkim pretragama nužnim za postavljanje dijagnoze raka pluća, ali i zahtjevnosti obrade i analize istog. Kratki rezime prvog panela stavlja u fokus komunikacijske vještine između svih dionika koji sudjeluju u procesu od sumnje do dijagnoze kako bi se taj put skratio i ubrzao jer vrijeme kod dijagnoze raka pluća je važan parametar koji utječe na ishod liječenja. 

Na drugom panelu sudjelovali su Sandra Karabatić, mag.med.techn. Prof.dr.sc. Marko Jakopović, Prof.dr.sc. Sanja Pleština, Fran Seiwerth, dr.med. , Tihana Pavić, dr.med. otvorili su važnu temu: Personalizirani pristup u liječenju raka pluća. Od sistemske terapije, radioterapije, preko ciljanog liječenja i imunoterapije, s naglaskom na važnost pravovremenog liječenja, ali i prepoznavanja komplikacija i popratnih pojava specifičnog onkološkog liječenja.

Otvorilo se pitanje i važnosti sustavne i strukturirane edukacije pacijenata kako bi ih osnažili u samoupravljanju i dali jasne upute što i kome se javiti kada se dogode popratne pojave onkološkog liječenja. Pozitivni primjeri u praksi pokazuju kako upravo medicinske sestre imaju važnu ulogu u timu. Rezime panela opet u fokus stavlja komunikacijske vještine koje su neophodne za sve zdravstvene profesionalce. Prof.Sanja Pleština naglasila je da usvajanjem tehnika komunikacijskih vještina unapređujemo skrb za oboljele, ali i skraćujemo vrijeme što nam je najčešći alibi za manjkavu edukaciju pacijenata.

U tom duhu, nakon zaista zanimljivih panela, Sandra Karabatić, mag.med.techn, održala je predavanje na temu: Komunikacija – temelj skrbi oboljelih od raka pluća. 

Nakon toga slijedilo je osam predavanja s ključnim temama za svakodnevnu praksu. Marina Brkić, bacc.med.techn. i Ema Šerkić,   bacc.med.techn. predavale su o  Primjeni kemoterapije i imunoterapije, naglašavajući kako su znanje i  vještine onkološke medicinske sestre neophodne za sigurnu zdravstvenu skrb pacijenata, ali i za očuvanje zdravlja i sigurnost medicinskih sestara koje svakodnevno rade s citotoksičnim lijekovima. Rijetka, ali jako važna popratna pojava citotoksičnog liječenja, svakako je ekstravazacija. Kaltrina Krasnić, mag.med.tech. i  Maja Majerić, bacc.med.techn. dale su nam jasne smjernice kako postupiti u slučaju ekstravazacije i pravovremenom intervencijom umanjiti oštećenja. Potrudile su se izraditi mali džepni vodič intervencija koji su sudionici tečaja mogli preuzeti putem linka. Dokumentacija je nezaobilazna u praćenju pacijenata, ali koji podaci su nam potrebni za kvalitetnu skrb onkološkog bolesnika predstavile su Ilda Bešlaga, bacc.med.techn. i Monika Jurić, mag.med.techn.     

Popratna pojava koja može značajno utjecati na ishod liječenja je neutropenija. Što je neutropenija, zašto se javlja, koje su komplikacije, ali i kako ju prevenirati predavale su Sandra Karabatić, mag.med.techn. i  Jasminka Miličević, dipl.med.techn.

Liječenje mora uvijek ići paralelno sa potpornom terapijom oboljelih od raka pluća. Zašto je to važno i o čemu moramo voditi brigu na predavanju nam je predstavila dr. sc. Dražena Srdić.

Jedno od prvih pitanja naših pacijenata svakako je i što smijem jesti. Da to pitanje ima smisla čuli smo i iz predavanja dr. Srdić, ali i predavanja Ivane Lukić Franolić, bacc.med.techn. i Dijane Lovrić, bacc.med.techn. Nutritivni status je važan parametar u kontroli bolesti.            

         

Kažu da osjećaj nedostatka zraka izaziva tjeskobu i paniku, kada govorimo o oboljelima od raka pluća dispnea je nekada prvi simptom zbog kojeg se jave, a kako bolest napreduje postaje izraženija. Stoga je upravljanje dispneom važan segment u očuvanju kvalitete života.

Kako upravljati dispneom prikazale su  Andreja Šajnić, mag.med.techn. i  Đurđica Radaković, dipl.med.techn. Tečaj smo zatvorili s predavanjem Prim.dr.sc. Ante Marušića o ulozi radiologije u karcinomu pluća.

Zahvaljujemo se svim panelistima i predavačima, ali i svima vama koji ste nam se pridružili. Impresivno je bilo vidjeti broj prijavljenih sudionika, što nam je pokazalo koliko je ova tema zanimljiva i važna. 

U ime organizacijskog odbora: 

Sandra Karabatić