MEĐUNARODNI DAN NARCISA 26. ožujka 2022.

Hrvatsko društvo onkoloških sestara i tehničara u suradnji s udrugom P.I.N.K – life lokacija  Zagreb

Prve proljetne subote tradicionalno se obilježava Dan narcisa, humanitarna akcija i javno zdravstvena kampanja koju je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj je podignuti društvenu svijest o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i istodobnog smanjenja smrtnosti te pružiti podršku svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu.

Dan narcisa prvi je put održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Ubrzo nakon toga obilježavanje Dana narcisa proširilo se na cijelu Kanadu i diljem svijeta među organizacijama za rak uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka.

U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u sklopu organizacije studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju pod vodstvom prof.dr.sc. Ruže Sabol koja je i dovela Dan Narcisa u Hrvatsku. Kao prvi i najotporniji proljetni cvijet, narcis je postao simbol nade u borbi protiv raka. Simbol je novog života, novog početka, vitalnosti i novih mogućnosti. U konačnici narcis predstavlja nadu za budućnost bez raka.

U suradnji s udrugom P.I.N.K. – life, Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara s predsjednicom Jasminkom Miličević,dip.med.techn. akciju je održalo u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati. Navedeni program su obogatili Dječji vrtić Siget, te Centar za rehabilitaciju Silver.

Svoju podršku ovoj akciji dolaskom i donacijom popratile su mnoge osobe iz javnog života, prijatelji ,suradnici,naše kolegice i kolege,te udruge. Među njima je bila i Ana Ljubas,Snježana Krpeta,Luka Korlaet,Ksenija Stanić,Adriano Friganović,Sandra Karabatić,Snježana Čukljek,KroMreža HMST, Leonarda Lončar,Lana Jurčević,Krešimir Martić i mnogi drugi.

Prodajom narcisa prikupljena sredstva namijenjena su za znanstvena istraživanja uzroka i načina liječenja svih vrsta raka kao i za provođenje različitih aktivnosti vezanih za jačanje svijesti o važnosti prevencije i rane dijagnostike.

Iva Supan, mag.med.techn.