Izvješće 4. kongres HDOMST

IZVJEŠĆE

4. Kongres Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara (HDOMST) s međunarodnim sudjelovanjem

4. Kongres Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara (HDOMST) s međunarodnim sudjelovanjem održan je u Lovranu od 26.09.-29.09.2024. okupljajući stručnjake iz područja Onkologije, te udruge bolesnika. Cilj kongresa bio je razmjena znanja, predstavljanje noviteta u medicinskoj praksi te umrežavanje profesionalaca.

Kongres je započeo svečanim otvaranjem, na kojem su prisutne pozdravili predsjednica HDOMST-a i istaknuti gosti uključujući i predsjednicu EONS-a Virpi Sulosaari. Tijekom četiri dana, održane su brojne sesije, radionice i panel diskusije.

Tematske jedinice su bile:

• Novosti u liječenju onkoloških bolesnika

• Potporno i palijativno liječenje

• Hitna stanja u onkologiji

• Mogućnosti i značaj genskog profiliranja tumora

• Imunoterapija- novosti u liječenju

Predstavljeni su najnoviji alati i tehnologije u dijagnostici i liječenju onkoloških bolesnika.

Naglašena je važnost interdisciplinarne suradnje. Diskutirane su teme vezane uz prevenciju i liječenje mentalnih poremećaja. Predstavljen je program za podršku zdravstvenim radnicima, a fokusje bio na humanizaciji njege i važnosti onkološke skrbi te na razmjeni iskustava iz prakse. Vrlo je bitna sama edukacija i usavršavanje zdravstvenih radnika, a održane su i radionice za unapređenje znanja i vještina zdravstvenih radnika.

Istaknuta je potreba za kontinuiranim obrazovanjem.

Kongres je okupio više od 200 sudionika, uključujući liječnike, medicinske sestre,psihologe,fizioterapeute,ing.med. radiologije, predstavnike udruga bolesnika. Sudionici su imali priliku umrežavati se i razmijeniti iskustva.

Kongres HDOMST-a s međunarodnim sudjelovanjem u Lovranu bio je uspješan događaj koji je potaknuo važne rasprave o trenutnim izazovima u onkologiji. Sudionici su se složili o potrebi za daljnjim istraživanjem i suradnjom među različitim disciplinama. Preporuča se nastavak organizacije ovakvih kongresa kako bi se osigurao kontinuitet razmjene znanja i iskustava, kao i unapređenje zdravstvene skrbi onkoloških bolesnika u Hrvatskoj.

Izvješće sastavio: Damjan Novak