Izvješće s Regionalnog sastanka Glas onkoloških pacijenata

Izvješće s Regionalnog sastanka pacijenata “Glas onkoloških pacijenata”, 6. rujna 2024.

Konferencija održana u Zagrebuokupila je prestavnikedvadeset i pet Udruga pacijenata iz deset zemalja. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom European Cancer Organization, Europske komisije u RH, Ministarstva zdravlja i  Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Konferenciju su organizirali Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke Sve za nju, Europa Donna Slovenija, Udruženje pacijenata Srbije te Medicinski fakultet u Zagrebu-Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Već u uvodnom obraćanju Predsjednika Republike Hrvatske te ostalih predstavnika pokrovitelja konferencije mogla se čuti podrška i prepoznavanje važnosti ishoda liječenja i nejednakosti u skrbi za onkološkog bolesnika.

Kolektivno jesu usvojeni planovi i strategije za borbu protiv raka, na nacionalnoj i EU razini koji su usmjereni na poboljšanje ishoda liječenja raka i skrbi za bolesnike, no Udruge su se usuglasile da će se stvarni učinak tih planova vidjeti isključivo njihovom provedbom.

Na konferenciji je predstavljen dokument „Zagrebačka deklaracija 2024.” koju je inicijalno potpisalo dvadeset i pet Udruga iz deset zemalja srednje i  istočne Europe koje su se ujedinile kao zagovornici oboljelih od raka, posvećeni prevenciji i pružanju podrške oboljelima te poboljšanju cjelokupne skrbi za oboljele.

Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara podržalo je ovaj hvalevrijedan sastanak i prisustvom predstavnika Društva na konferenciji pružili smo podršku u nastojanju da zajednički djelujemo na poboljšanju u ishodima liječenja i  smanjenju nejednakosti u skrbi za onkološke bolesnike.

Izvješće pripremila Andreja Jurić

U Zagrebu , 8. rujna 2024.